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Synopsis:

Public Health -- Healing Arts -- Physicians'
Assistants; Issuance of Prescriptions

Public Health -- Examination, Licensure and
Regulation of Nursing -- Advanced Registered Nurse
Practitioners; Issuance of Prescriptions

Public Health -- Examination and Registration of
Pharmacists -- Persons Authorized to Issue
Prescription Orders

It is our opinion that advanced registered nurse
practitioners may not issue prescription orders
pursuant to a physician's standing orders or
protocol because they have not been granted such
authority by the statutes and regulations under
which they are licensed. Physicians' assistants,
however, are expressly authorized to practice
medicine under the direction and supervision of a
physician. Since the practice of medicine includes
the act of prescribing medicine, we conclude that
physicians' assistants may issue prescription
orders under the direction and supervision of a
physician. Cited herein: K.S.A. 65-1113(d), (9);
65-1626(t), (x), as amended by L. 1986, ch. 236,
§1; 65-2869(b); 65-2896e; 65-2897a(a), (c); K.A.R.
1985 Supp. 60-11-104; 60-11-105; 60-11-106.

* * *
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Dear Ms. Davis:

As attorney for the Board of Pharmacy, you request our opinion
as to whether physicians' assistants or advanced registered
nurse practitioners may issue, pursuant to standing orders or
protocol of a physician, prescriptions for non-controlled
substance medication. The controversy surrounding this issue
was heightened by passage of 1986 Senate Bill No. 779. While
this issue raises many related questions, this opinion
concerns only the question as presented above.

The Board of Pharmacy is concerned whether a pharmacist may
lawfully fill a prescription issued by a physicians' assistant
(PA) or an advanced registered nurse practitioner (ARNP)
pursuant to standing orders or protocol. Under the statutes
concerning the examination and registration of pharmacists, a
"prescription order" means:

"(a) An order to be filled by a pharmacist
for prescription medication issued and
signed by a practitioner in the
authorized course of his or her
professional practice or (2) an order
transmitted to a pharmacist through word
of mouth, note, telephone or other means
of communication directed by such
practitioner." K.S.A. 65-1626(x), as
amended by L. 1986, ch. 236, §1.
(Emphasis added.)

In order to prescribe medication, then, a person must be a
practitioner. Prior to July 1, 1986, a "practitioner" was
defined as follows: S

"'Practitioner' means a person licensed to
practice medicine and surgery, dentist,
podiatrist, veterinarian, scientific
investigator or other person licensed,
registered or otherwise authorized by law
to administer, prescribe and use
prescription-only drugs in the course of
professional practice or research."

K.S.A. 65-1626(t) (Ensley 1985).

The 1986 session of the legislature amended this provision in
Senate Bill No. 779:

"'Practitioner' means a person licensed to
practice medicine and surgery, dentist,
podiatrist, veterinarian, scientific
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investigator or other person %ieenseds
registered er etherwise autherized by
taw expressly licensed or registered

to administer, prescribe and use
prescription-only drugs in the course of
professional practice or research."
K.S.A. 65-1626(t) (L. 1986, ch. 236, §1).

The question is whether PAs and ARNPs fit under this
definition.

I. Advanced Registered Nurse Practitioner

An ARNP is defined in K.S.A. 65-1113(g) as "a professional
nurse who holds a certificate of qualification from the board
[of nursing] to function as a professional nurse in an
expanded role . . . ." The categories of ARNPs and the role
and authority of each are set forth in K.A.R. chapter 60,
article 11. An ARNP nurse-midwife and an ARNP nurse
anesthetist are both authorized to "participate in the joint
review and revision of adopted protocols or guidelines."
K.A.R. 1985 Supp. 60-11-105(e); 60-11-106(i). An ARNP

nurse clinician has authority to:

"manage the medical plan of care
prescribed for the client, based on
protocols or guidelines adopted jointly by
the nurse practitioner and the attending
physician;

- - - -

"participate, when appropriate, in the
joint review and revision of adopted
protocols or guidelines when the advanced
registered nurse practitioner is involved
in the medical plan of care." K.A.R. 1985
Supp. 60-11-104(f), (1).

It is maintained that an ARNP is authorized by law to
prescribe medicine since certain ARNPs have authority by
regulation to manage the medical plan of care developed for
the patient based on protocols adopted jointly by the ARNP
and the attending physician. The question is whether, in
accordance with K.S.A. 65-1626(t), as amended by L. 1986, ch.
236, §1, an ARNP is expressly licensed or registered to

issue prescription orders.

An ARNP functions as a nurse in an expanded role. The
definition of the practice of nursing doces not include
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prescribing medicines. K.S.A. 65-1113(d). As provided by
regulation, certain ARNPs in their expanded role may
participate in developing a health care plan and manage that
plan. This grant of authority does not, however, authorize an
ARNP to issue a prescription order. As we are not aware of
any statute or regulation which states that an ARNP may

issue prescription orders or that they may issue such an order
pursuant to standing orders or protocol, we must conclude that
ARNPs are not authorized by law to do so.

ITI. Physicians' Assistants

A PA is defined under the Healing Arts Act as "a skilled
person . . . who is qualified by academic training to provide
patient services under the direction and supervision of a
physician who is responsible for the performance of that
assistant." K.S.A. 65-2897a(c). A PA registered with the
Board of Healing Arts is authorized to perform the acts
outlined in K.S.A. 65-2896e:

"A person whose name has been entered on
the register of physicians' assistants may
perform, only under the direction and
supervision of a physician, acts which
constitute the practice of medicine and
surgery to the extent and in the manner
authorized by the physician responsible
for the physician's assistant. Before a
physician's assistant shall perform under
the direction and supervision of a
physician, such physician's assistant
shall be identified to the patient and
others involved in providing the patient
services as a physician's assistant to the
responsible physician. A physician's
assistant may not perform any act or
procedure performed in the practice of
optometry except as provided in K.S.A.
65-1508 and 65-2887 and amendments
thereto." (Emphasis added.)

"Direction and supervision" is defined as follows:

"'Direction and supervision' means the
guidance, direction and coordination of
activities of a physician's assistant by
his or her responsible physician, whether
written or verbal, whether immediate or by
pricr arrangement, and shall not be
construed to mean that the immediate or
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physical presence of the responsible
physician is required during the
performance of the physician's
assistant." K.S.A. 65-2897a(a).

The issue whether physicians' assistants may issue
prescription orders was raised during the 1978 session of the
legislature. As a result of an interim study concerning
physician extenders, the special committee on public health
and welfare recommended introduction of 1978 House Bill No.
2719. Section seven of the bill as introduced to the House of
Representatives read as follows:

"Prescriptions may be written by
physicians' assistants as provided in this
section when authorized by the responsible
physician except for those controlled
substances that are listed on schedule II
under federal and Kansas uniform
controlled substances acts. The
prescription shall include the name,
address and telephone number of the
responsible physician. The prescription
shall also bear the name and the address
of the patient and the date on which the
prescription was written. The physicians'
assistant shall sign his or her name to
such prescription followed by the letters
'P.A.' and his or her federal drug
enforcement administration registration
number. "

The special committee's report on the proposed bill reads in
pertinent part as follows:

"The Committee has concluded that the
scope of practice of a physicians'
assistant in Kansas should be determined
by the employing physician rather than by
the Board of Healing Arts or by
statutes. Experience in those states
which have adopted a statutory 'laundry
list' of responsibilities which can be
assumed by the physicians' assistant
indicates that this approach needlessly
limits the use of the physicians'
assistant.

"In reaching the conclusion that the
responsible physician should determine the
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scope of practice of the physicians'
assistant, the Committee recognizes that
the physician who employs a physicians'
assistant remains legally and medically
responsible for the actions of that
assistant. Ultimately, only the employing
physician can judge effectively how the
physicians' assistant performs and the
limits of his capabilities. The physician
should be free to exercise judgment in
such matter, fully realizing that if his
judgment is faulty he retains the
liability for the practice acts of the
physicians' assistant.

In line with its conclusion that the scope
of practice of the physicians' assistant
should be determined by the responsible
physician, the Committee has concluded
that statutory authorization should be
given for physicians' assistants to
prescribe legend drugs and controlled
substances, except those substances in
Schedules I and II of the state and
federal controlled substances act. The
Committee recognizes that there will be
opposition to allowing the physicians'
assistant to prescribe drugs. However,
the members conclude that such authority
should be available if the responsible
physician chooses to authorize his
assistant to exercise it. Again, the
Committee notes that the decision to
authorize a physicians' assistant to
prescribe, and any limitations on such
authority, is that of the responsible
physician who also is legally and
medically liable for the practice actions
of the physicians' assistant." Report on
Kansas Legislative Interim Studies to the
1978 Legislature, Vol. II, pp.

1100-1102. (Emphasis added.)

Section seven of 1978 House Bill No. 2719 was deleted from the
bill by the Senate Committee on Public Health and Welfare on
March 7, 1978. Minutes of that meeting read as follows:
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"Senator Talkington made a motion
seconded by Senator Morris to delete New
Section 7 . . . . Based on Committee
reaction to testimony about the ways in
which physician's assistants now write
prescriptions it was noted that this
seems to be OK as long as the procedure
being used is technically legal and the
legislators do not have to endorse

it . . . . It was again noted that New
Section 7 does not authorize a
physician's assistant independently to
write prescriptions. It is permissible
only if the responsible physician
authorizes it and only to the extent of
his authorization. Motion carried with
six voting in favor." (Emphasis added.)

It cannot be said that the senate committee intended to
prohibit PA's from issuing prescriptions under the direction
and supervision of their responsible physician. The above
testimony indicates the committee recognized the authority of
a physician's assistant, did not want to endorse this practice
in the bill, but wanted to allow each physician the decision
whether to allow his or her assistant to write pPrescriptions.

The question is whether, under K.S.A. 65-1626, as amended by
L. 1986, ch. 236, 8§81, & PA is expressly licensed or
registered to prescribe medication. The term "expressly" is
defined as "in direct or unmistakable terms; explicitly;
definitely; directly." Blacks Law Dictionary 522 (rev.

Sth ed.). 1986 Senate Bill No. 779, which changed the
definition of "practitioner," was referred to the committee of
the whole in both the Senate and House of Representatives the
same day it was introduced into each respective house. The
language "expressly licensed or registered" was added to the
bill by the House on Final Action. Therefore, there are no
committee minutes to explain the purpose and scope of the
amendment. '

The 1986 legislature did not amend or enact a law which states
that a PA may not prescribe. 1In outlining a PA's authority,
K.S.A. 65-2896e states that a "physician's assistant may not
perform any act or procedure performed in the practice of
optometry . . . ." This statute was not amended by the 1986
legislature. The doctrine of expressio unius est exclusio
alterius provides that if the "statute specifies one

exception to a general rule or assumes to specify the effects
of a certain provision, other exceptions or effects are
excluded." Blacks Law Dictionary 521 (rev. 5th ed, ) .
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Given this rule of statutory construction, it follows that
PAs are not prohibited from prescribing medication because
the legislature would have so stated if it had so intended.

The evidence does not show that it was the intent of the
legislature to exclude PAs from issuing prescription orders
by changing the definition of "practitioner." The statutes,
therefore, must be examined to determine whether a PA is
"expressly licensed or registered" to prescribe medicine. A
prescription order must be issued and signed by a
"practitioner," which is defined to include persons licensed
to practice medicine and surgery. K.S.A. 65-1626(t) and (x).
A provision among the healing arts statutes states that
"[plersons who prescribe, recommend or furnish medicine or
drugs" are deemed to be engaged in the practice of medicine
and surgery. K.S.A. 65-2869(b). A PA is authorized to
perform "under the direction and supervision of a physician,
acts which constitute the practice of medicine and surgery."
K.S.A. 65-2896e. Therefore, it is our opinion that
physicians' assistants may issue prescription orders under the
direction and supervision of a physician.

In summary, it is our opinion that advanced registered nurse
practitioners may not issue prescription orders pursuant to a
physician's standing orders or protocol because they have not
been granted such authority by the statutes and regulations
under which they are licensed. Physicians' assistants,
however, are expressly authorized by statute to practice
medicine under the direction and supervision of a physician.
Since the practice of medicine includes the act of prescribing
medicine, we conclude that physicians' assistants may issue
prescription orders under the direction and supervision of a
physician. -

Very truly yours,
ROBERT T. STEPHAN
ATTORNEY GENERAL OF KANSAS
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Rita L. Noll
Assistant Attorney General
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